Sociale angst komt relatief vaak voor bij mensen met autisme. In deze tekst leg ik uit waar die angsten vandaan komen. Dit helpt je misschien om het beter te begrijpen.
Wat is Sociale Angst?
Sociale angst betekent dat je je zorgen maakt over wat er kan gebeuren tijdens een sociale situatie. Dit kan ervoor zorgen dat je gesprekken vermijdt. Deze angst kan verschillen per persoon. Sommigen hebben alleen last bij schriftelijke communicatie, terwijl anderen het bij alle soorten communicatie hebben.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de autisten jonger dan 45 jaar sociale angsten heeft. Dit is een groot aantal, dus het is belangrijk dat dit wordt meegenomen bij het leren van sociale vaardigheden. De Brasser© methode doet dit bijvoorbeeld.
Hoe Ontstaat Sociale Angst?
Sociale angsten beginnen vaak rond de leeftijd van 11 jaar, in de puberteit. Kinderen worden zich dan meer bewust van hun plek in de groep en proberen hun gedrag aan te passen. Veel autisten krijgen dan last van sociale angsten. Ze voelen vaak dat ze iets niet goed doen in sociale situaties, maar weten niet precies wat.
Autisten letten op details die anderen misschien niet zien. Hun brein moet harder werken om de juiste informatie te vinden, maar dat lukt niet altijd. Dit zorgt voor stress, waardoor ze in een overlevingsmodus kunnen terechtkomen. Bij stress gaat je hart sneller kloppen, ga je zweten en sneller ademen. Er stroomt dan minder bloed naar de delen van je lichaam die je nodig hebt om te communiceren. Hierdoor kunnen ze in een negatieve spiraal terechtkomen: meer stress leidt tot minder goede communicatie, wat weer tot meer stress leidt.
Sommige autisten vinden het daarom veiliger om sociaal contact helemaal te vermijden. Ze bedenken scenario’s en gedachten die dit bevestigen.
Hulp bij Sociale Angst
Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikt om gedachtepatronen aan te passen. Maar dit is niet altijd genoeg, omdat autisten ook gezonde gedachten nodig hebben op het moment dat er iets in een interactie gebeurt dat ze niet hadden verwacht. Aangezien autisten het lastig vinden om sociale situaties te voorspellen, zorgen onverwachte sociale gebeurtenissen voor meer stress. De Brasser© methode biedt dan eenvoudige hulpmiddelen die de stress verlagen en je eigen welzijn verhogen. Hiermee kunnen autisten langzaam meer positieve ervaringen opdoen in sociaal contact.