Verbeteren van sociale vaardigheden bij autisten: de SoVa Training en de Brasser Methode

In deze blog bespreek ik een in Nederland veelgebruikte methode om de sociale vaardigheden bij autisten te verbeteren: de Sociale Vaardigheidstraining, ook wel de SoVa genoemd.

Wat is de SoVa Training?

De SoVa training is een cursus van ongeveer acht tot veertien sessies, waarbij elke bijeenkomst 1,5 tot 2 uur duurt. In elke sessie wordt een specifieke vaardigheid aangeleerd, zoals het starten van een gesprek, interesse tonen, een gesprek afronden, voor jezelf opkomen en om hulp vragen. De deelnemers oefenen samen met rollenspellen en ontvangen feedback. Na afloop van elke sessie bespreken ze wat ze hebben geleerd en hoe ze verder kunnen oefenen. Een positief aspect van deze training is dat autisten in contact komen met lotgenoten en ervaren dat ze niet de enige zijn.

Uitdagingen van de SoVa Training voor autisten

Hoewel de SoVa training veel goede elementen bevat, zijn er enkele redenen waarom deze methode minder effectief kan zijn voor autisten.

Leerwijze van autisten

Zoals besproken in een eerdere blog, verwerkt het brein van autisten informatie anders. Ze hebben meer details nodig om tot een kloppend geheel te komen. Dit maakt het verbeteren van sociale vaardigheden uitdagend, omdat er geen eenduidige regels zijn die altijd van toepassing zijn. Sociale interacties bevatten veel variabelen, waardoor het moeilijk is om vaste regels aan te leren die in alle situaties werken. De SoVa training is echter vaak gebaseerd op vaste regels en scripts, wat voor autisten niet altijd effectief is.

Mismatch met autistische communicatie

De aangeboden theorie in de SoVa training sluit vaak niet goed aan bij hoe autisten communiceren. De training gaat uit van hoe personen zonder autisme communiceren, terwijl autisten vaak moeite hebben met het begrijpen van informatie als deze niet voldoende gedetailleerd en afgebakend is. Bovendien kost het ‘maskeren’ tijdens communicatie, iets wat veel autistische vrouwen doen, veel energie. Dit belangrijke aspect wordt niet meegenomen in de SoVa training.

Autisten zijn uniek

Elke autist is uniek en heeft zijn eigen manier van praten en interesses. De SoVa training houdt hier vaak onvoldoende rekening mee. Autisten hebben baat bij een benadering die hun eigen manier van zijn respecteert en hen helpt om hun unieke zelf te zijn in sociale interacties.

De Brasser Methode©: een mensgerichte aanpak

Omdat sociale vaardigheden een groot struikelblok kunnen zijn voor autisten, heb ik de Brasser Methode© opgezet. Deze methode gaat voorbij aan rigide sociale regels, die vaak onvoorspelbaar zijn. In plaats van gespreksvaardigheden te trainen, richten we ons op het verminderen van spanning en het creëren van een omgeving waarin zowel jij als je communicatiepartner zich gehoord voelt. Dit leidt tot echt contact waarin autisten kunnen bloeien.

Meer Weten?

Wil je meer weten over hoe de Brasser Methode© jou kan helpen? Stuur een e-mail naar info@contactmetautisme.nl voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven